"Neem de tijd om goed te maken wat even fout zat."

Als leerkracht heb ik er helaas wel mee te maken dat kinderen en ouders oververhit binnen komen, omdat de start van de dag niet liep zoals gehoopt.

 

We kennen allemaal wel dat gevoel van moeten haasten. Schiet op, pak je spullen, eet nou door, ga je tanden poetsen, we komen te laat etc.....

Wat doet dat met jou als ouder? En wat doet het met het kind? En wat doet het met de leerkracht?

 

We zijn allemaal mensen en mensen maken fouten en fouten maken mag. Toch?!

 

Eigenlijk houdt bijna niemand van haasten.Op je werk en op school wordt al best wat van je verwacht en dus is het fijn om de dag rustig te beginnen. De meeste ouders onder ons zullen herkennen dat het kind inderdaad graag uitgebreid "de tijd" neemt 's morgens.

En willen we dat stiekem niet allemaal het liefst?  Echt de tijd voor dingen nemen..... Rustig opfrissen, aankleden, ontbijten, heerlijk genieten van een kop koffie of thee lekker rustig wakker worden om met veel energie er weer een mooie dag van te maken.... Het zou ons veel brengen wanneer we het zo zouden doen.

 

De realiteit is helaas vaak anders. Het komt regelmatig voor dat er gehaast moet worden om op tijd op de opvang, school of het werk te komen. Je rent halsoverkop de deur uit op het laatste moment, roept naar de kinderen dat ze moeten opschieten en dat ze echt te laat gaan komen..... Eigenlijk zou je jezelf op dat moment even een halt moeten kunnen toeroepen. Wat gebeurt er nou eigenlijk en wat doet het met jou en de kinderen?   Gevolgd door de vraag: Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je een keer te laat komt, omdat je de tijd nam om ontspannen te starten?

 

Regelmatig zie je op school ouders op het laatste moment binnen komen en naar hun kinderen roepen: "Schiet nou eens op!"

Kind overstuur, ouders overstuur en dan hup de klas in en de rest van de dag  doen alsof er niets gebeurd is.

Maar zo werkt het kinderbrein helaas niet.

 

Aan de meeste kinderen kun je als leerkracht merken als ze een nare start hebben gehad. Als je erover begint zal niet ieder kind iets vertellen. Een kind is namelijk enorm loyaal aan zijn ouders. Vaak merk je dat een kind heeft gehuild nog voor het de klas in kwam, verliep het afscheid koeltjes en gaat het kind stilletjes in de klas zitten. Ondertussen gebeurt er zoveel in het koppie van een kind. De meeste kinderen vragen zich de rest van de dag af of papa of mama nog boos is, zoeken de schuld bij zichzelf of hebben zelfs moeite met naar huis gaan, omdat ze bang zijn dat het nog niet over is. Op zo'n dag lukt het ook niet ieder kind om geconcentreerd te werken of naar kunnen te presteren.

 

Als het nou even niet lukt om een rustige start te hebben......

Neem alsjeblieft de tijd om even goed te maken wat fout zat. 

We maken allemaal fouten en wiens schuld het is doet er niet toe. 

Neem het kind even in je armen nog voor het de klas in gaat, biedt je excuses aan en laat weten dat het weer goed is.

 

Volgens mij kunnen we dan spreken van een win-win situatie.

Iedereen blij en alsnog een ontspannen start van de dag

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0